Morene produkter logo

Valg av valp

Det kan oppleves vanskelig å velge hvilken av alle de søte valpene man skal velge fra valpekurven. Valget du tar vil prege livet ditt i mange år framover, og bør ikke være en forhastet avgjørelse. Hundeoppdretterne Lise og Rune fra Kennel Omnsfjelltoppen / Kennel Brandsegg Søndre har lang erfaring og gode tips å ta med seg.

– Valg av valp er ingen lett øvelse. Dette merker vi spesielt etter at vi har blitt oppdrettere. Vi opplever at det nesten var lettere å velge en valp fra et kull når vi kjøpte valp fra andre oppdrettere. Da så vi valpene som regel bare to ganger. Som oppdretter ser vi valpene i 8 uker og vi erfarer at individene varierer ulikt i væremåte fra dag til dag – en helg bråker gjerne den ene av valpene, men så har den super oppførsel resten av tiden, forteller Lise.  

Lise og Rune har begge oppdrett som har avlet meget gode jakthunder, både når det gjelder helse og egenskaper for jakt. De forteller at de tror nøkkelen til et vellykket avlsarbeid er å ha så stor tro på kombinasjonen som skal brukes at du selv ønsker en valp fra kullet. Og det ønsker de ofte på Omnsfjelltoppen / Brandsegg Søndre.

Lise forteller at når de bestemmer seg for å beholde en av valpene i et kull selv, ser de blant annet etter dette i utvelgelsen: 

  • En tillitsfull valp som er mentalt stabil og som helst ikke er skvetten og forsiktig. 
  • En valp som er eksteriørmessig riktig og har en solid benstamme som er godt vinklet. 
  • Robuste individer (spesielt når det gjelder strihåret vorsteher og engelsk setter, som har blitt mindre i størrelse de siste tiårene) 
  • Valper som er anonyme i valpekassen. Når de slippes ut, enten på plenen eller i skogen, ser de etter en valp som tar turer på egenhånd og som verken oppsøker søsken eller tobeinte venner. 
Kanskje du også vil lese dette?