Morene produkter logo

Trening av valp og unghunder til jakt

Når du skal trene en valp til å bli en god jakthund er det mange faktorer som spiller inn. Fra å begynne med en valp på 8 uker og til å ende opp med en fullverdig jakthund som 3-4 åring kreves det langsiktighet og tålmodighet. Lise og Rune i Kennel Omnsfjelltoppen / Kennel Brandsegg Søndre har gode råd til hvordan du kan hjelpe valpen din å bli en god jakthund.

– Det viktigste fokuset når valpen kommer i hus er å fortsette oppdragelsen av valpen der tispemora slapp. De aller fleste tisper gjør en grundig jobb hvis de får muligheten til det. Håndter valpen, sett grenser, vær kjærlig og kanskje det viktigste: la valpen i store deler av døgnet være valp! Det vil si minst mulig snakk/mas og oppmerksomhet. Vær mye ute og ha valpen løs når det ikke er båndtvang. Observer og dann deg et inntrykk av hvordan valpen din er, forteller Lise engasjert.

Videre forteller Lise at dressur og fortsettelse av oppdragelse er viktig.

– Du bør ha fokus på innlæring av innkalling og av stoppkommando. På Omnsfjelltoppen / Brandsegg Søndre driver vi med fuglehunder. En stående fuglehund må være lydig. Selv på 200 meter med fugl foran skal han høre etter. Det krever møysommelig trening samt grundig innlæring av kommandoer, fortsetter Lise.

Lise forteller også at det er viktig at vi gir valpene mulighet til å erfare.

– Vi må tillate at valpen gjør feil også, uten at vi korrigerer eller går inn og styrer den. Valpen trenger tid for å utvikle seg og må få mengdetrening og mulighet til å gjøre seg erfaringer i fjellet og i kontakt med fugl, avslutter Lise.

Kanskje du også vil lese dette?