Morene produkter logo

Slik fungerer jaktprøver

Jaktprøver handler om å avdekke kvaliteter hos fuglehunder. Målet er å finne ut hvilke hunder som har de beste egenskapene – og resultatene av jaktprøvene brukes i avlsarbeidet.

Oppdretterene Rune og Lise fra Kennel Omnsfjelltoppen / Kennel Brandsegg Søndre er svært erfarne når det kommer til jaktprøver. Rune forteller at ferdighetene som skal avdekkes under jaktprøvene i grove trekk handler om hvordan hunden hjelper jegeren.  

– Man ser på hvordan hunden søker i terrenget, farten, effektiviteten, villfinnerevne, altså om den finner fugl som ligger foran oss og dreserbarhet, som betyr at hunden hører på eieren sin slik at hunden ikke kommer imellom fugl og jeger, forteller han engasjert. 


Tre ulike klasser

Jaktprøvene er inndelt i tre ulike klasser. UK er konkurranser for hunder inntil 2 år. AK er konkurranser for hunder over 2 år. Begge disse klassene er en kvalitetsbedømmelse av hundene. Den tredje klassen, VK (vinnerklasse), er en ren konkurranseklasse for hunder med oppnådd 1. premie i AK. Det konkurreres i både høyfjell høst og høyfjell vinter (jakt på ryper), skog (jakt på skogsfugl), og lavland (jakt på rapphøns og fasan på jorder). 

Felles for alle jaktprøvene er at det slippes to og to hunder samtidig i et parti på inntil 14 hunder i UK og AK og inntil 20 hunder i VK. Unntaket er på skogsfuglprøver hvor det slippes en og en hund.

I UK og AK bedømmes kvaliteten til den enkelte hund. Det bedømmes kvaliteter som jaktlyst, fart, selvstendighet (om hunden er opptatt av den andre hunden eller ei), søksbredde, reviering (hvordan hunden avsøker terrenget), og samarbeid (om hunden jakter sammen med deg). Det blir skrevet en kritikk på hvordan hunden har prestert i tillegg til tallkarakterer på de forskjellige momentene.

I UK er det talentet som skal bedømmes og du må kunne roe hunden i en fuglesituasjon. I AK og VK er det imidlertid den ferdig skolerte fuglehunden som skal bedømmes. Her kreves det lydighet slik at hunden ikke springer etter fugl for eksempel, men lar seg stoppe. 

I VK rangeres hundene innbyrdes. Det er i denne klassen det arrangeres høystatusløp som NM og andre store konkurranser.  

Premiering
For å få premie må hunden selvstendig ha funnet fugl og tatt stand. I tillegg må fuglen komme på vingene og det må være skutt i denne situasjonen (kun med startrevolver). 1.AK går til den fremragende jakthunden. 2.AK går til den meget gode jakthunden og 3.AK går til den gode jakthunden. Det er lik rangering også i UK klassen (1.UK, 2.UK og 3.UK).  

I VK konkurrer hundene mot hverandre. Der kan det gis ut 6 premier, fra 1.VK til 6.VK. Denne konkurransen oppleves litt mer seriøs siden alle disse hundene har oppnådd 1.AK og det derfor er et høyt nivå på alle de deltagende hundene.  

Også i denne klassen blir hundene bedømt i de samme kriteriene: kvalitet, jaktlyst, fart, selvstendighet, søksbredde, reviering og samarbeid. 

De viktige forberedelsene 
For å kunne stille til jaktprøve kreves det noen forberedelser avhengig av klasse. Hunden må være saueren, det vil si at den har et bevis på at den ikke jager sau. Den skal være vaksinert og du må være medlem i NKK.   

Hundene til Rune og hans partner Lise på Kennel Omnsfjelltoppen / Kennel Brandsegg Søndre har prestert godt på jaktprøver og paret har opplevd et premiedryss med hundene sine. De opplever at valg av fôr henger sammen med resultatene.  

– Det er alfa og omega at hundene spiser et næringsrikt fôr som gjør dem i stand til å yte maksimalt. Ved å gi hundene Orijen, Acana, Dyrisk og Brilliant Lakseolje er de både utholdende og restituerer seg raskt etter trening og konkurranser, avslutter Lise.

Les om trening av valp og unghunder til jakt
Les om hvordan Lise og Rune forbereder seg til jaktsesongen 

Kanskje du også vil lese dette?

Trening av valp og unghunder til jakt

Når du skal trene en valp til å bli en god jakthund er det mange faktorer som spiller inn. Fra å begynne med en valp på 8 uker og til å ende opp med en fullverdig jakthund som 3-4 åring kreves det langsiktighet og tålmodighet.

Les mer »