Morene produkter logo

Forberedelser til jaktsesong med hund

Lise og Rune i Kennel Omnsfjelltoppen / Kennel Brandsegg Søndre har oppnådd stor suksess i fuglejakta med sine stående fuglehunder. Paret forteller at langsiktig trening over tid og et godt fôringsregime er nøkkelen til resultatene de ønsker.

– Høstjakta starter 10. september. Under jakta blir hundene brukt mye, gjerne 8-10 dager i strekk. Lange dager krever sitt, derfor starter vi treningen opp mot jakta allerede i juni. Da er det hundespann med firhjuling som gjelder. Vi prøver å få til 2-4 økter i uka. Vi starter med cirka 10 kilometer og øker lengden etter hvert, forteller Rune. 

Denne treningen kombinerer de med svømming med flytevest, frislipp i lufteområder samt bæring av kløv. I midten av juli slipper de hundene ut i et treningsfelt i fjellet hvor de trener søk etter fugl i tillegg til kondisjon.

Tilfører energi med Acana
– I denne perioden får hundene godt med mengdetrening og vi fôrer ofte og mye med Acana Sport & Agility. I tillegg «snacker» vi jevnlig med Dyrisk sin Energibombe. Dette fôret gir hundene mye energi som raskt tas opp i systemet. Uten riktig og bra fôring vil ikke hundene våre yte maksimalt. Vi synes Acana tilfører rikelig med energi og vi ser at pelsen blir bedre og ikke minst at potene blir sterkere, forteller Lise.

Rune forteller at den siste mengdetreningen skjer de to første ukene i august. Da trenes det hele dager med rypetakstering og skogsfugltakstering. I midten av august spisses formen før jaktprøvene starter rundt 20. august. Dette innebærer kortere treningsøkter og mer hvile.  

– Det er også viktig at hundene får nok hvile og restitusjon innimellom treningsøktene, fortsetter Rune.

Fôring før konkurranse
Konkurransene foregår i helgene og det settes av 2-3 treningsøkter i løpet av ukedagene.  

– Dagen før konkurranse får hunden slappe av. Det blir kun litt frislipp samt fôring tidlig på dagen. Fôring for tett opp til når hunden skal slippes i terrenget vil føre til at hunden må på do for ofte. Da kommer man på etterskudd. Det er en balansegang å porsjonere ut maten slik at man fôrer nok uten at det blir for mye. I tillegg er det viktig med mye væske dagene før og under konkurransen, forteller en engasjert Rune.

Med denne oppladningen er hundene til Lise og Rune klare for den viktigste perioden i året – jakta i september. Paret bruker mye av den samme oppskriften foran vinterens konkurranser, men da er firhjulingen byttet ut med ski og slede. 

– Hundene våre har egentlig lite pause i løpet av året – kanskje bare en måned på våren før det braker løs. Vi har positive erfaringer med å holde formen gjennom året. Dette gjør også at vi holder skadefrekvensen nede. Men når det er sagt – hundene har behov for pauser. Innimellom kan de godt ligge i ro en uke, kanskje mer hvis vi ser det er behov, avslutter Lise.  

Kanskje du også vil lese dette?

Trening av valp og unghunder til jakt

Når du skal trene en valp til å bli en god jakthund er det mange faktorer som spiller inn. Fra å begynne med en valp på 8 uker og til å ende opp med en fullverdig jakthund som 3-4 åring kreves det langsiktighet og tålmodighet.

Les mer »

Et magisk år med fuglehunder

På Kennel Omnsfjelltoppen / Kennel Brandsegg Søndre i Trøndelag møter vi de erfarne hundeppdretterne Lise og Rune. Hundene deres er stående fuglehunder som brukes til fuglejakt. Paret jakter mye både høst og vinter.

Les mer »

Hvor mye fôr trenger hunden?

Orijen inneholder en næringsrik kjøttblanding av vilt, fisk og fugl som inkluderer lever, hjerte, marg og brusk. En perfekt blanding som vil gi hunden din tilgang til næringsstoffer i naturlig form. Er du usikker på hvor mye du skal gi og hvordan du skal servere maten? 

Les mer »