Morene produkter logo

Dette må du vite, dersom katten din venter kattunger!

Venter katten din kattunger? Vi har samlet våre beste tips for hvordan du som eier tar best mulig vare på din drektige katt og hva du burde tenke på før, under og etter fødselen!

Fôring under svangerskapet
Normalt varer kattenes svangerskap rundt 65 dager, men dette kan variere med et par dager fra eller til. Gjennom svangerskapet skal katten din legge på seg, slik at hun er godt rustet til fødselen og tiden etterpå. Det gjøres best ved å legge om til et fettrikt kosthold – altså et kattefôr med et høyere innhold av fett og kalorier.

Når du går over til å fôre katten din med et fôr som har et høyere energiinnhold, bør du passe på at katten din ikke legger på seg for mye. Det kan være en god idé å veie katten jevnlig, for å se til at hun unngår unødvendig vektøkning. Legger katten på seg for mye kan det kunne føre til komplikasjoner ved fødselen. Fedme kan i verste fall også skape helseproblemer for katten, senere i livet.

Bruker du kattefôr fra Orijen fra før, er det ikke behov for å bytte fôr, men heller øke mengden. Våre kattefôr er næringsrike og inneholder de riktige næringsstoffene en vordende kattemor trenger. Derfor vil vi anbefale alle våre kattefôr, med unntak av slankefôr, dersom du har en drektig katt i hus.

Er ikke katten din vant til fôret den skal spise gjennom svangerskapet, bør hun tilvennes den nye kosten gjennom å gradvis gå over til det nye fôret. En plutselig endring i kostholdet vil kunne skape fordøyelsesproblemer for katten. En gradvis overgang vil kunne bidra til å unngå dette.

Slutten av drektighetstiden
Når svangerskapet nærmer seg slutten, kan du oppleve at katten din blir mer aggressiv enn du er vant til. Derfor velger mange å gi katten sitt eget rom eller område i huset mot slutten av drektighetstiden. Rommet bør da holde 22 ℃.

Når fødselen for alvor nærmer seg, er det viktig at du klargjør en fødeeske. Esken bør ha en størrelse som gir rom til både katten og kattungene som kommer. Den bør også holdes varm med en infrarød lampe.

Fødselen
Katter klarer seg som regel godt alene under fødselen, og bør ikke forstyrres for mye. Vi anbefaler at du ser til henne hvert kvarter for å se at alt går riktig for seg.

I startfasen av fødselen vi du merke en endret atferd fra katten din. Det er vanlig at katten blir rastløs, følger etter eller unngår deg, lager mer lyd enn vanlig eller steller seg grundigere enn ellers.

Når fødselen starter, vil katten mest sannsynlig legge seg til rette i fødeesken og du vil etter hvert kunne se et rødlig utslipp. Herfra vil det normalt gå mindre enn en time til den første ungen er født. Deretter vil kattungene komme én etter én, gjennom intervaller på mellom 10 minutter til en time.

Etter fødselen
Kattemoren vil som regel spise morkakene og tygge seg gjennom navlestrengen til kattungene sine. Kattungene vil raskt søke etter juret til moren og begynne å amme på henne. Dersom dette ikke skjer, eller at kattemoren ikke slikker kattungene etter fødselen, bør du hjelpe til. Stå klar med kattemelk, dersom det skulle være kattunger som ikke finner tilgang til melk selv. Du bør også ha klar en fuktig klut, som du kan massere ungene med dersom katten ikke slikker dem rene etter fødselen. Dette bør gjøres for å hjelpe fordøyelsen og ekskresjonen til kattungene.

Fôre katten etter hun har født
Etter at kattungene er født, starter ammeperioden. Dette krever mye energi for kattemoren, og hun bør derfor alltid ha tilgang til fôr av god kvalitet, med riktige næringsstoffer og høyt energiinnhold. Det vil gjøre at melkeproduksjonen forblir normal.

Etter at ammeperioden er over, bør katten gå tilbake til kostholdet den er vant til. Kattungene bør spise fôr som er tilpasset kattunger. Orijen Kitten er et godt alternativ som sikrer kattungen din en god start på livet!

Kanskje du også vil lese dette?

Hvor mye fôr trenger hunden?

Orijen inneholder en næringsrik kjøttblanding av vilt, fisk og fugl som inkluderer lever, hjerte, marg og brusk. En perfekt blanding som vil gi hunden din tilgang til næringsstoffer i naturlig form. Er du usikker på hvor mye du skal gi og hvordan du skal servere maten? 

Les mer »